Engelenkapel

Kapel van de Heilige Engelenbewaarder, in de volksmond Engelenkapel.

E.H. Adrianus Rigouts liet in 1664 de Engelenkapel bouwen aan de Zoerselbaan. Na zijn dood in 1670 liet hij een rente van 25 gulden na aan de kerk van Westmalle. Daarmee moesten de kerkmeesters de kapel onderhouden. Ook de offergaven van dit gebouwtje dienden voor dat doel. Ondanks alles geraakte de Engelenkapel in verval, tot dat pastoor Van Beeck ze in 1866 liet herstellen.

Opvallend mooi zijn de vier glasramen van glazenier Elaerts-Calders. De volgende taferelen worden er op afgebeeld: Boodschap aan Maria – Daniël in de leeuwenkuil – Engelbewaarder met kinderen aan de rand van een afgrond – Tobias met de vis.

Feest van de engelbewaarder

Het feest van de Heilige engelenbewaarders op 2 oktober is gewijd aan de beschermengelen en is een vervolg op het feest van de aartsengelen (29 september). Met dit feest drukt de Katholieke Kerk haar geloof uit dat alle mensen door Gods engelen worden begeleid, beschermd en bewaard. Naast het beschermen en begeleiden fungeren de aartsengelen ook als boodschappers tussen hemel en aarde.

Vroeger werd er aan de kapel rond het feest van de engelbewaarders, een openluchtmis opgedragen. Daar kwam toen veel volk op af.

Kunstschilder Henri Houben

De Antwerpse kunstschilder Henri Houben (1853-1931) had een buitenverblijf in Westmalle. Hij liet zich inspireren door de kapel en schilderde die, omringd door gelovigen in Kempische klederdracht, waarschijnlijk na de eucharistieviering van 2 oktober 1890.

Het schilderij met de Engelenkapel maakte gedurende ruime tijd deel uit van een privéverzameling en was verdwenen uit Malle, tot burgemeester M. van der Straten-Waillet een kleine foto van het doek ontdekte en op zoek ging naar een schilderij. Zo ontdekte hij dat het schilderij ooit bij Sotheby in Londen geveild was en via het veilinghuis kwam hij in contact met de eigenaar, een privéverzamelaar in Amsterdam. Tot zijn verrassing was het doek volledig gerestaureerd en in een mooie staat van onderhoud.

Omdat de vader van de verzamelaar overleden was, werd het ouderlijk huis te groot en het schilderij moest verkocht worden omdat het, door zijn afmetingen, niet in elk pand kon worden ondergebracht. De burgemeester besliste toen dat het prachtig schilderwerk terug naar Malle moest komen en hij kocht het.

Op dat moment was de bevolking van Malle bezig met de voorbereiding van een groot feest ter gelegenheid van de gouden bruiloft van de burgemeester en zijn echtgenote. Vele mensen wilden ook graag een geschenk kopen, maar de jubilarissen kwamen met het voorstel om in plaats daarvan een bijdrage te storten in een fonds waarmee ze het schilderij konden aankopen. De gemeente deed daarbovenop nog een extra bijdrage en zo werd in enkele weken het nodige bedrag verzameld.

Tegenwoordig kan je dit schilderij bewonderen in de trouwzaal van het gemeentehuis.

Tijdlijn Engelenkapel

  • 1664 opgericht door pastoor Adrianus Rigouts
  • 1866 hersteld in opdracht van pastoor Van Beeck
  • ca 1960 gerestaureerd
  • 1976 beschermd erfgoed

Adres
Hoek Zoerselbaan en Kapelstraat
2390 Malle