Pestepidemie
De kapel werd opgericht in 1626, een periode waarin de streek getroffen werd door een pestepidemie. De legende wil dat ongeveer 60 inwoners voor de ziekte uit het dorp waren gevlucht naar de heide op Salphen. Een van de inwoners die enkele van zijn kinderen aan de epidemie verloor, was verplicht ze in de heide te begraven.
Zalfenkermis
Op de feestdag van Sint-Antonius, 17 januari of de zaterdag er het dichtst bij, vindt de aloude Sint-Antoniusbegankenis ofwel Zalfenkermis plaats in Malle. Na de eredienst worden varkenskoppen geofferd en vervolgens per opbod verkocht. Paarden krijgen de zegen en het Sint-Antoniusvuur laait op. Daarna volgt een folkloristische kermis en een volksfeest dat duurt tot in de vroege uurtjes. Ter herdenking van zijn overleden kinderen richtte hij een kapel op. Al snel deed de kapel dienst voor lijkdiensten en werden de doden op het ernaast gelegen kerkhof begraven. De kapel werd een aantrekkingspool voor bedevaarders. Om deze reden werd ze in 1726 vergroot tot haar huidige uitzicht.
Sint-Antonius
De kapel werd toegewijd aan Sint-Antonius Abt. In de nis van het altaar staat dan ook een beeld van Sint-Antonius met zijn varkentje. Er zijn verschillende verhalen waarom Sint-Antonius met een varkentje afgebeeld wordt. Zo wordt er verteld dat de Sint-Antoniusorden in de middeleeuwen varkens kweekten op kosten van de gemeenschap. In ruil daarvoor verzorgden zij de zieken. Dit is één van de redenen waarom Sint-Antonius ook vandaag nog wordt aanroepen tegen alle besmettelijke ziekten, zoals de pest.
Tijdlijn
- 1626 Oprichting kapel
- 1726 Uitbreiding kapel
- 1944 Beschadiging door V1-bom
- 1983 Beschermd monument
Adres
Naast Salphen 7
2390 Malle